Spelen met water – links

IMG_1923

Afwatering op het grasveld

IMG_1924

Afwatering op het grasveld. Ook de overloop van de regenton komt op het gras uit.

 

foto 1(1)

Overdekte goot die naar de grindput leidt EN naar het gras

foto 2(1)

Regenton met overloop EN een gootje

 

 

Spelen met water en solidariteit

Afgelopen week was het ideaal  weer om de nieuwe hemelwater afvoeren te testen. Een paar lekker zware buien. Met laarzen en de paraplu in de hand op inspectie.

Aan een kant van het huis staat een regenton, die automatisch leegloopt in het gras als het water erin te hoog staat. De rest van het water loopt direct via een pijp op het gras. Bij een andere regenpijp loopt een deel van het water via een met een rooster ‘overdekt’ gootje naar een grindput en een deel via een pijp naar het lager gelegen grasveld.
Al experimenterend lukte het om het water de goede kant op te krijgen: door op strategische plaatsen stenen te leggen of juist een hindernis voor het water weg te nemen. Verbluffend zoveel water als er in een keer valt en nu dus in de tuin terecht komt. Ik ben benieuwd of dat ook tot andere vegetatie leidt.
Zelf hemelwater laten infiltreren is duidelijk een trend. Op 29 juli was het zelfs een nieuwsitem in het 8-uur journaal van de NOS. Burgers helpen op die manier mee om de wateroverlast voor hun medeburgers te verminderen. Want het hemelwater dat lokaal opgeslagen wordt en kan infiltreren, hoeft niet meer afgevoerd te worden door het riool. Naast dat er dan meer rioolcapaciteit beschikbaar is voor plaatsen met minder opslag/infiltratiemogelijkheden, gaat dit de verdroging tegen. Dat is een groot probleem voor natuur, landbouw en bedrijven die (grond)water nodig hebben. Alle beetjes helpen!

In Waalre zijn er heel veel (grote) tuinen. De meesten liggen op zandgrond ver boven het grondwater. Als al die mensen zelf hemelwater verwerken, dan bespaart dat uiteindelijk overlast en kosten voor iedereen. Een soort solidariteit in de watertaken…

Hierbij een link naar een eerder stukje met voorbeelden over afkoppelen hemelmater met o.a. een grindpunt en de link naar het item in het NOS-journaal over het belang van burgers in de watertaken.

Veel plezier!

Nan Zevenhek, Zelfstandig Waalre 2014